Da li smem da držim zeca, hrčka i morsko prase u istom kavezu?

Da li smem da držim zeca, hrčka i morsko prase u istom kavezu?

Možete li držati zeca, zamorca ili hrčka zajedno u istom kavezu?

Dok će zec, zamorac ili hrčak pojedinačno uvek izgledati  nežno i simpatično, ove životinje se međusobno ponašaju veoma različito. Kao rezultat toga, držanje životinja nekoliko vrsta zajedno može imati strašne posledice. Hajde da pogledamo zašto nije dobra ideja staviti ih zajedno u jedan kavez.

Morsko prase i patuljasti zec

Opšte pravilo: ne stavljajte zamorca i zeca zajedno. Što da ne?

Imaju različite nutritivne potrebe: zamorcima je potrebna hrana sa dodatkom vitamina C; dok ovo nije potrebno za zečeve.

Zec je mnogo jači od zamorca i može ga povrediti ili izazvati preveliki stres.

Zečevi mogu širiti bakterije koje uzrokuju respiratorne infekcije kod zamoraca.

Da li su vaš zec i vaše zamorče stvorili vezu? Onda samo nastavite i držite ih zajedno, to je bolje za njihovo blagostanje. Uverite se da se hrane odvojeno i da zamorče ima sklonište u koje vaš zec ne može ući. Kastrirajte i zeca jer bi pokušaj parenja sa zamorcem mogao da ga povredi.

 

Morsko prase i hrčci

Opšte pravilo: Ni pod kojim okolnostima ne smete držati zamorca i hrčka zajedno, čak ni privremeno. Zašto ne pripadaju istom ograđenom prostoru?

Zamorac je veoma društvena životinja. Hrčak je, s druge strane, usamljenik koji, uprkos svojoj maloj veličini, može postati veoma agresivan ako svoju teritoriju mora da deli sa drugom životinjom. I to može vrlo, vrlo brzo krenuti naopako.

Hrčci su noćne životinje, zamorci nisu. Tako bi držali jedno drugo budnim dan i noć.

Opšte pravilo: ne, zečevi i hrčci se ne mogu držati zajedno. Razlozi su otprilike isti kao i gore navedeni za zamorce i hrčke.

Dodatno:

Zečevi su mnogo veći i jači od hrčaka. Jedan snažan udarac zečje noge dovoljan je da ubije hrčka.

Zec koji želi da se mazi može zastrašiti hrčka. Hrčak će se tada braniti grickanjem besa.

Iako uvijek postoje izuzeci, obično je u interesu svake životinje da je sastavite samo sa svojom vrstom. Osim hrčaka, bolje ih je držati na miru. Iako su veoma slatki, zec, zamorac ili hrčak nisu dobra mešavina.