Kako da letenje avionom sa psom prodje bez stresa

Kako da letenje avionom sa psom prodje bez stresa

Načini letenja sa psom

Uvođenje psa u avion lakše je nego što je ikada bilo, ali ipak morate znati koje su Vam mogućnosti da biste razumeli da li je let sa psom najbolji i najsigurniji izbor. Iako svaka aviokompanija ima malo drugačija pravila, postoje neke opšte smernice za letenje sa psima koje će Vam pomoći da odlučite koja metoda će najbolje odgovarati Vašem ljubimcu.

 

Povedite svog kućnog ljubimca u kabinu sa sobom

 

Kada zamislite da svog psa povedete u avion, možda se nadate da imate mogućnost da ponesete svog psa u kabinu sa sobom. Možda ćete se osećati manje pod stresom ako ih možete držati pored sebe, a oni će se osećati manje pod stresom ako ih tešite.

Naravno, to bi bilo lepo, ali imajte na umu da avioni imaju ograničen prostor. Stoga kućni ljubimci koji putuju sa Vama u kabinu, moraju zadovoljiti posebne kriterijume, poput veličine i temperamenta.

Svi psi će iskusiti malu anksioznost prilikom ukrcavanja na let.

Kabinski letovi su obično za manje pse. Psi koji putuju u kabini moraju da stanu u namenski transporter ispod sedišta ispred Vas. Ovo prilično isključuje svakog psa koji ima preko 15 kg ili je posebno visok zbog svoje težine. Izuzeci od ovog pravila bili bi službeni psi i životinje za emocionalnu podršku.

 

Uslužni psi i životinje za emocionalnu podršku

Registrovane službene životinje ili životinje za emocionalnu podršku mogu biti dozvoljene u kabini bez transportera. To ipak ne znači da oni slobodno vladaju avionom. Naprotiv, oni moraju ostati ispred Vas na podu ili u krilu tokom leta. Proverite sa svojim avioprevoznikom pravila letenja sa službenim životinjama.

 

Službene životinje obično prolaze rigoroznu obuku kako bi osigurale neophodnu podršku svojoj osobi, ali nemaju svi kućni ljubimci emocionalne podrške takvu obuku. U nekim slučajevima uopšte nemaju obuku.

 

To znači da je Vaša odgovornost osigurati da se vaš ljubimac može ponašati u avionu. Neke aviokompanije možda uopšte ne dozvoljavaju životinje sa emocionalnom podrškom u avionima.

 

Područje tereta pod pritiskom za kućne ljubimce

 

Ako je vaš ljubimac prevelik ili nije pogodan za let u kabini sa Vama, postoji još jedna opcija. Mnoge aviokompanije dozvoljavaju kućnim ljubimcima da putuju u teretnom prostoru aviona pod pritiskom.

 

Vašem psu će biti potreban namenski transporter sa tvrdom stranom, odobren od avioprevoznika, dovoljno veliki da Vaš pas može da ustane, okrene se i udobno legne. Osim toga, veličina transportera moraće biti u skladu sa specifikacijama pojedinih avioprevoznika.

 

Iako je ovo možda jedina opcija za letenje sa svojim ljubimcem, ipak nije najsigurnija za svakog ljubimca. Uopsteno se ne preporučuje za brahicefalne rase pasa, poput mopsa, koji imaju kratke zakrčene nosne prolaze. Promene stresa i pritiska tokom leta dovode ove rase pasa u veći rizik od hiperventilacije ili drugih poteškoća u disanju. Mnoge aviokompanije imaju pravila o rasi.

 

Bez obzira na pravila koja smo gore spomenuli, uvek biste trebali dvaput proveriti kod Vašeg određenog avioprevoznika, kao i pravila i propise koji se primenjuju na Vaše odredište. Aviokompanije mogu da promene pravila ili imaju pravila koja se odnose na izuzetke, pa nemojte pretpostavljati da ćete se moći ukrcati na let sa svojim ljubimcem dok ne saznate sve činjenice.

 

Kada rezervišete letove i proverite da li ispunjavate sva pravila avioprevoznika, sledeći korak je da počnete da pripremate svog psa za let. Za putovanje preporučujemo planiranje nedeljama unapred. Ako Vaš pas nikada ranije nije leteo, onda ćete hteti da počnete sa dresiranjem svog psa kako bi mogao da izvede let što je moguće elegantnije.

Prevoz pasa avionom

Obuka vašeg psa

Malo je verovatno da će Vaš pas uživati u ovom iskustvu, ali postoje neke stvari koje možete učiniti da pomognete svom psu da se pripremi za Vaše putovanje.

 

Evo nekih stvari koje možete učiniti da obučite svog psa za putovanje avionom:

Vaš pas mora da se oseća udobno u transporteru. Ako vide svoj transporter kao sigurno mesto, neće izgledati strano ili zastrašujuće kada moraju da provedu vreme u njemu na letu.

 

Ako je Vaš pas već obučen -odlično! Isprobajte kratke vožnje automobilom da biste stekli utisak o tome kako Vaš pas reaguje na vozilo u pokretu.

 

Većina avioprevoznika preporučuje upotrebu upijajućeg materijala na dnu transportera. GIZMO pelene su Vas idealan saveznik tokom leta.

 

 

Naučite svog psa da ode na svoje „mesto“ i ostane. Neka vam pri ruci budu poslastice za nagrađivanje Vašeg psa kada sluša. Držite se kratkih, ali lakih usmenih znakova kako biste signalizirali svom psu da je vreme za opuštanje.

 

Socijalizacija

Dobro socijalizovani psi obično su bolji kada putuju u kabini i kroz aerodrom. Socijalizaciju je najbolje započeti u mladosti, ali čak i odrasli mogu naučiti da bezbedno komuniciraju sa strancima i u gužvi i glasnom okruženju.

 

Odlazak u park za pse, odvođenje psa u prodavnicu kućnih ljubimaca ili čak samo posetioci da dođu da se pozdrave pomažu Vašem psu da nauči kako da reaguje kada im priđu stranci.

 

Ako Vašem psu treba staviti brnjicu, velika je verovatnoća da ga avioprevoznik neće prihvatiti u tovarnom prostoru. U slučaju kašnjenja ili povezivanja leta, osoblje aviokompanije će možda morati da napoji Vašeg ljubimca, pa mu mora biti dovoljno udobno u blizini stranaca da im omogući otvaranje transportera.

 

  • TO DO lista za letenje sa psom:

Priprema Vašeg psa za let zahteva nekoliko stvari o kojima možda niste razmišljali. Pročitajte ovu listu obaveza kada planirate putovanje.

Transport pasa avionom

Obavestite svoju aviokompaniju da putujete sa kućnim ljubimcem.

Uverite se da imate odgovarajućeg prevoznika za let Vašeg psa.

Razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste bili sigurni da je Vaš pas dobrog zdravlja i da može bezbedno da leti. Uverite se da su potrebne vakcinacije ažurne i da Vaš pas ima ispravne dozvole.

Snimite svog psa i svu opremu sa kojom putuje. Na aerodromu se dešavaju zabune, pa će dokazi i slike olakšati brži povratak Vašeg ljubimca i njegovih stvari.

Hranite svog psa 4-6 sati pre leta. Ovo omogućava Vašem psu da svari hranu i napravi pauzu u kupatilu pre poletanja. Psu možete davati vodu sve do čekiranja, ali više vode znači više mokraće. Avioprevoznici preporučuju, a neki zahtevaju, da uklonite vodu iz transportera pre nego što ih unesete na let.

Donesite odgovarajuću opremu. Pakovanje za odmor i pakovanje za let su različiti. Evo kratkog spiska opreme koja će vam trebati kako biste svom ljubimcu obezbedili siguran i udoban let:

  • Transporter (jasno označen imenom vašeg psa i bilo kojim drugim oznakama koje zahteva avioprevoznik)
  • Upijajuće prostirke
  • Posude za hranu i vodu (poželjno je da se pričvršćuju ili štite od prosipanja)
  • Povodnik za pauze u kupatilu pre i posle leta
  • Vakcinacija i sva relevantna medicinska dokumentacija
  • Ogrlica i odgovarajuća lična karta


Related Products